5g internet web

Tα δίκτυα 5ης γενιάς – γνωστά ως 5G – έκαναν εμπορικά την εμφάνιση τους και στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Την περασμένη Τετάρτη 16/12 έγινε η δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιούν οι τρείς εταιρείες με το συνολικό τίμημα να φθάνει συνολικά τα 372 εκ. ευρώ.

Η Cosmote θα καταβάλει 123 εκ. ευρώ, η Vodafone 130 εκ. ευρώ και η Wind 119 εκ. ευρώ, με τις δύο πρώτες εταιρείες να καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα, ενώ η Wind θα καταβάλει αρχικά το 30% και το υπόλοιπο σε 9 ετήσιες δόσεις από το 2024 με χαμηλό επιτόκιο.
Η αρχή έγινε

Την περασμένη Πέμπτη 17/12, μόλις μία ημέρα μετά τη δημοπρασία του φάσματος, η Cosmote ανακοίνωσε πως ξεκινά άμεσα την εμπορική λειτουργία του δικτύου 5G της εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, σε πρώτη φάση.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 18/12 η Wind ανακοίνωσε και εκείνη την εμπορική λειτουργία του δικτύου 5G της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τη Vodafone δεν έχουμε λάβει κάποιο σχετικό δελτίο τύπου που να μιλάει για το 5G από την περασμένη εβδομάδα. Παρόλα αυτά στο site της εταιρείας υπάρχει ήδη αναφορά στο νέο δίκτυο 5G που η εταιρεία αναπτύσσει, οπότε πρέπει να θεωρούμε δεδομένη και την εμπλοκή της Vodafone.

Τι μας προσφέρει το 5G σήμερα

Το 5G έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την σύνδεση όχι μόνο κινητών τηλεφώνων, αλλά πολύ περισσότερων συσκευών στο internet. Επιπλέον οι ταχύτητες σύνδεσης είναι πολλαπλάσιες των σημερινών από τα δίκτυα 4G, ταχύτητες που τη στιγμή που γράφεται το άρθρο φτάνουν και ξεπερνούν τα 1.000Mbps (1Gbps), ενώ στο μέλλον θα αυξηθούν σημαντικά.

Σημαντικό δε όφελος από τα δίκτυα 5G είναι η πολύ χαμηλή απόκριση (latency). Η απόκριση αυτή φτάνει σε τιμές ακόμα και στο 1ms ή 2 ms (milliseconds). Συγκριτικά υπολογίστε ότι στο δίκτυο 4G η απόκριση βρίσκεται περίπου στα 50 ms.
Χαμηλό latency

Η απόκριση (το latency) είναι ο χρόνος που χρειάζονται τα δεδομένα από τη συσκευή σας για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό το 5G προσφέρει πρακτικά ακαριαία απόκριση, συγκριτικά με το 4G.

Η ιδιαίτερα χαμηλή απόκριση μας ανοίγει τους ορίζοντες για ακόμα περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινότητα μας τόσο του σήμερα, όσο όμως και του πολύ κοντινού μας αύριο. Φανταστείτε ας πούμε ένα αυτόνομο όχημα το οποίο με τόσο χαμηλή απόκριση στην σύνδεση του στο internet είναι σε θέση για παράδειγμα να ενημερώνεται πρακτικά ακαριαία για την κίνηση στους δρόμους. Έτσι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ατυχήματα που σήμερα θα καθυστερούσαν την ενημέρωση των συστημάτων του οχήματος. Η πρακτικά αυτή ακαριαία απόκριση δίνει το πλεονέκτημα του χρόνου αντίδρασης σε ένα τέτοιο συμβάν αντίστοιχου με εκείνου που θα είχε κάποιος που βρισκόταν στο όχημα τη στιγμή που συνέβαινε.

Άλλο παράδειγμα είναι πως θα μπορεί κάποιος να έχει τον έλεγχο μιας συσκευής απομακρυσμένα, ίσως και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, έχοντας όμως ερεθίσματα και εικόνα από τους αισθητήρες σε ουσιαστικά πραγματικό χρόνο, σαν να ήταν εκεί.

Το πιο απλό παράδειγμα είναι το gaming, όπου σε ένα online παιχνίδι οι παίκτες θα βλέπουν ότι συμβαίνει τη στιγμή που συμβαίνει και οι αντιδράσεις τους θα μεταφέρονται στο server και στους άλλους παίκτες πρακτικά ακαριαία. Έτσι θα απογειωθεί η online gaming εμπειρία.
Υψηλές ταχύτητες

Όπως προανέφερα οι ταχύτητες λήψης δεδομένων αυτή τη στιγμή σε δίκτυα 5G μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα 1.000Mbps (1Gbps). Αυτό προφανώς αφορά τη μέγιστη προσφερόμενη ταχύτητα σε ιδανικές συνθήκες, δηλαδή να βρισκόμαστε κοντά σε μια κεραία δικτύου 5G και προφανώς με smartphone που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων από δίκτυο 5G σε αυτές τις ταχύτητες.

Στην παρούσα φάση, που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και πιλοτική, οι πραγματικές ταχύτητες που θα δει κανείς λογικά είναι χαμηλότερες από τα 1Gbps, φτάνουν ίσως έως τα 500-700Mbps και είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σαφώς χαμηλότερες, περίπου 200-300Mbps.

Ακόμα όμως και σε αυτή φάση, που το δίκτυο 5G βρίσκεται στα σπάργανα, οι ταχύτητες είναι πολύ υψηλότερες από ότι έχουμε συνηθίσει στο δίκτυο 4G.

Τώρα υπολογίστε ότι στο μέλλον το δίκτυο 5G θα ξεπεράσει κατά πολύ το σημερινό μέγιστο του 1Gbps και αναμένεται να φτάσει τα 10Gbps, κάτι που προφανώς θα απογειώσει παράλληλα και τη μέση ταχύτητα σύνδεσης αντίστοιχα.
Πως δουλεύει το δίκτυο 5G

Και οι τέσσερις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποίησαν πύργους με κεραίες για το δίκτυο κυψελών που δημιουργούσαν. Αυτοί οι πύργοι έρχονται σε ύψος αρκετών μέτρων και απαιτούν υψηλής ισχύος εκπομπές για να καταφέρουν να μεταδίδουν σε μεγάλες αποστάσεις.
Η αρχιτεκτονική του δικτύου 5G απεικονίζει τα 5G και 4G να συνεργάζονται, με κεντρικούς και τοπικούς διακομιστές που παρέχουν ταχύτερο περιεχόμενο στους χρήστες και εφαρμογές με χαμηλότερο χρόνο απόκρισης

Το δίκτυο 5G λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Χρησιμοποιεί συνδυασμό συχνοτήτων από πολλές ζώνες και με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιεί την απόδοση του. Εκτός από τους παραδοσιακούς πύργους που γνωρίζουμε για το δίκτυο κυψελών, το δίκτυο 5G θα χρησιμοποιήσει επίσης μεγάλο αριθμό πολύ μικρότερων σημείων εκπομπής για νέες ζώνες φάσματος κυμάτων. Έτσι θα δημιουργήσει μια ευρύτερη κάλυψη δικτύου υψηλών ταχυτήτων σε ένα πυκνότερο πλέγμα με χαμηλότερη ισχύ εκπομπής.

Παράλληλα αυτοί οι σταθμοί που θα εκπέμπουν για το δίκτυο 5G θα είναι συνδεδεμένοι κατά κύριο λόγο με δίκτυο οπτικών ινών έτσι ώστε να επιτυγχάνουν σταθερά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό απαιτεί επενδύσεις και στο κομμάτι του δικτύου «κορμού» κάθε παρόχου για σύνδεση των σταθμών του με οπτικές ίνες.

Επιπλέον ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει σε πολύ περισσότερες συσκευές να συνδέονται ταυτόχρονα στο δίκτυο. Έτσι ικανοποιείται η ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή και θα μεγιστοποιηθεί στο άμεσο για τη σύνδεση συσκευών IoT (Internet of Things) επάνω στο δίκτυο 5G.
Ποια smartphones υποστηρίζουν σύνδεση σε δίκτυο 5G;

Για να συνδεθεί κάποιος σε δίκτυο 5G χρειάζεται να έχει την κατάλληλη συσκευή η οποία και θα ενσωματώνει το αντίστοιχο modem 5G για να μπορεί να συνδέεται στις συχνότητες που υποστηρίζει το νέο δίκτυο και παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με αυτές τις υψηλές ταχύτητες.

Μιας και η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία ενεργοποιείται και λειτουργεί δίκτυο 5G ήδη στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν αρκετά smartphones τα οποία έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 5G.

Οι κατασκευαστές συνήθως συνεργάζονται με τους παρόχους και έτσι έχουμε συσκευές οι οποίες λειτουργούν απροβλημάτιστα στο δίκτυο κάθε εταιρείες. Σημειώστε ότι δεν σημαίνει πως αν μια συσκευή δεν έχει πιστοποιηθεί από κάποιον πάροχο δεν λειτουργεί στο δίκτυο του, υπάρχει όμως η πιθανότητα επειδή δεν έχει δοκιμαστεί να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα ίσως σε κάποιες λειτουργίες του δικτύου.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές λίστα με συμβατά smartphones με το δίκτυο τους που βρήκαμε στις ιστοσελίδες των δύο εταιρειών είναι η παρακάτω:

iPhone 12 mini (COSMOTE / WIND)
iPhone 12 (COSMOTE / WIND)
iPhone 12 Pro (COSMOTE / WIND)
iPhone 12 Pro Max (COSMOTE / WIND)
Samsung Galaxy S20 Ultra (COSMOTE)
Xiaomi Mi 10T Pro (COSMOTE / WIND)
Xiaomi Mi 10T (COSMOTE / WIND)
Xiaomi Mi 10T Lite (COSMOTE / WIND)
Xiaomi Mi 10 Pro (COSMOTE / WIND)
Xiaomi Mi 10(COSMOTE / WIND)
Huawei P40 DS (WIND)
Huawei P40 Pro DS (WIND)
Samsung Galaxy A42 5G (WIND)
Πόσο θα μου κοστίσει;

Αν αναρωτιέστε πόσο θα σας κοστίσει να δοκιμάσετε και εσείς τις… χαρές του δικτύου 5G η απάντηση είναι… όχι και τόσα πολλά.

Μέχρι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση για χρήση του δικτύου 5G. Αυτό σημαίνει πως το κόστος πέραν από τη σύνδεση που ήδη – θεωρώ – ότι έχετε σε κάποιον από τους παρόχους, είναι εκείνο της αγοράς μιας συμβατής συσκευής.

Οι οικονομικότερες επιλογές είναι το Xiaomi Mi10T Lite με κόστος 349€ και ακολουθεί το Samsung Galaxy A42 5G με κόστος 379€.
Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα από το 5G στη χώρα μας

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένει κανείς να δει άμεσα αλλαγές από την ενεργοποίηση δικτύων 5G στη χώρα μας. Άλλωστε μια τόσο νέα τεχνολογία δεν θα μπορούσε να αποδώσει από την πρώτη στιγμή τα οφέλη της. Αρχικά θα πρέπει να επενδύσουν οι πάροχοι – η αλήθεια είναι αρκετά χρήματα – έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η υποχρέωση που έχουν με βάση τις άδειες που έλαβαν οι εταιρείες είναι να καλύπτουν σε βάθος τριετίας το 60% του πληθυσμού με ελάχιστη ταχύτητα λήψης δεδομένων τα 100Mbps και σε βάθος εξαετίας το 90% του πληθυσμού.

Η Cosmote στην παρούσα φάση αναφέρει πως προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 40%, ένα νούμερο που μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Η εταιρεία φαίνεται πως καλύπτει αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει κάλυψη σε Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη

Στόχος της Cosmote, όπως έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, είναι η κάλυψη να ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη το 2021, δηλαδή περίπου σε ένα έτος από σήμερα.

Στη Wind στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι σε πιο «νηπιακό» στάδιο για το δίκτυο 5G μιας και φαίνεται να προσφέρει σημαντικά περιορισμένη κάλυψη στην Αττική (Σύνταγμα, Πειραιά, Μικρολίμανο, Μοσχάτο, Δραπετσώνα, Μαρίνα Φλοίσβου, Κέντρο πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Εμπορικό κέντρο Γλυφάδας, Πλάζ Βουλιαγμένης, Smart Park και Αττικό Ζωολογικό πάρκο) και σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Δικαστηρίων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΔΕΘ-Βελλίδειο).

Στόχος της εταιρείας είναι ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης που θα ξεκινήσει ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Συνδέθηκα στο 5G και τώρα τι;

Μια συμβουλή πριν ξεκινήσετε τις δοκιμές σας στο δίκτυο 5G. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμα πολλά GB στο πλάνο σας γιατί εφόσον συνδεθήκατε, είναι σε θέση με τις ταχύτητες που προσφέρει να εξαντλήσει το πλάνο σας σε λίγα λεπτά. Όχι δεν είμαι υπερβολικός σε αυτό που γράφω, είναι εύκολο να ξεγελαστείτε και να χρεωθείτε πολλά επιπλέον GB πριν το καταλάβετε.

Έχοντας καθαρή τη συνείδηση μου μετά την παραπάνω προειδοποίηση, κάτι που νομίζω ότι σύντομα θα φέρει και αλλαγές στις χρεώσεις των πακέτων δεδομένων των παρόχων σας καλωσορίζω στο μέλλον της συνδεσιμότητας.

Τι θα λέγατε να συνδεθείτε στο YouTube και να απολαύστε ένα video σε ανάλυση 4Κ, χωρίς κολλήματα για buffering, χωρίς μείωση της ανάλυσης, απροβλημάτιστα, σαν να το είχατε αποθηκευμένο στη μνήμη του smartphone σας. Εντυπωσιακό;

Συνδέστε τον gaming υπολογιστή σας στο internet μέσω του smartphone σας που είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο 5G. Ανοίξτε το αγαπημένο σας online παιχνίδι και απολαύστε gaming με τους φίλους σας χωρίς lag, σαν να ήταν ένα game που παίζετε όλοι μαζί εκεί δίπλα – δίπλα στον ίδιο υπολογιστή.

Δεν θα αναφέρω καν να δοκιμάστε να κάνετε τα δύο παραπάνω παράλληλα, γιατί είναι βέβαιο ότι η αρχική μου προειδοποίηση – περί εξάντλησης του πακέτου δεδομένων σας – θα πάει περίπατο. Γίνεται όμως και με σχετική άνεση σε μια καλή σύνδεση σε δίκτυο 5G.
Τα καλύτερα έρχονται

Όπως είναι αντιληπτό οι εφαρμογές πάρα πολλές, ενώ ανοίγουν ορίζοντες για πολλές νέες υλοποιήσεις που μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτές.

Αναλυτές σημειώνουν ότι χάρη στα δίκτυα 5G περίπου στα μέσα της δεκαετίας θα αρχίσουμε να βλέπουμε αλλαγές στην καθημερινότητα μας σε τομείς που δεν φανταζόμαστε καν σήμερα.

Θα δούμε αλλαγές από τον τρόπο εργασίας αρκετών ανθρώπων, μέχρι εντελώς νέες υλοποιήσεις σε τομείς όπως η γεωργία ακριβείας, τα logistics, η έξυπνη μετακίνηση (smart mobility), η αυτόνομη οδήγηση όχι μόνο για ιδιωτικής χρήσης οχήματα, αλλά ακόμα και φορτηγά.

Θα δούμε εφαρμογές με τεχνολογίες έξυπνων πόλεων, επαυξημένης πραγματικότητας και πολλά ακόμα που θα είναι σαν να έχουν βγει από βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Όλα αυτά όχι κάπου στο απώτερο μέλλον και σε κάποια άλλη χώρα, αλλά σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα, εδώ στην Ελλάδα.

πηγή:techblog

Share Article:

Subscribe to Our Newsletter!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα, ειδικές προσφορές και αποκλειστικό περιεχόμενο!
Μην το χάσετε!

    elGreek